Kérdése van? Hívjon bizalommal!

info@gipszkarton-szereles.hu

Greck György

+36 30/340-5618

Munkavégzés 100% garanciával!

a gipszkarton ragasztás előnyei

Az elmúlt években a modern belsőépítészet egyik legközkedveltebb megoldásává vált a gipszkartonozás, melynek oka hogy egy rendkívül sokoldalúan felhasználható anyagról beszélhetünk, mellyel hatékonyan, gyorsan és szinte hulladékmentesen lehet dolgozni, felújítani otthonunkat. Gipszkarton segítségével könnyedén emelhetünk válaszfalakat, vagy dobhatjuk fel otthonunkat álmennyezettel, illetve hathatós opciót jelent az esztétikai problémák orvoslására is. Az alábbi cikkben arról olvashat, hogy miért lett ennyire népszerű a gipszkarton ragasztása falra, illetve, hogy miképp kell régi falra gipszkartont felhelyezni.

 

 

Gipszkarton ragasztás

Gipszkarton ragasztás alatt több eljárást is érthetünk. Egyik ilyen a ragasztott gipszkarton fal készítése. Ezt általában akkor szokták alkalmazni, ha hely szűke miatt a profilváz szerkezet már nem fér el, vagy egyszerűen csak nem akarunk nagy felfordulást, sok időt és pénzt beleölteni a belső terek átformálásához. A gipszkarton falak ragasztásával a több hétig tartó munkálatokat akár napokra is lerövidíthetjük, ráadásul a költségeket is jelentősen lefaraghatjuk. Gipszkarton segítségével anélkül választhatunk szét tereket, emelhetünk falakat, hogy komolyabb felújítási munkálatokba fognánk. A gipszkarton fal kialakítása, vagy másnéven szárazépítés minimális hulladékkal jár, a folyamat pedig nem igényel vizes technológiát. Az új falak pedig garantáltan sima felületűek lesznek!

A másik eljárás, amit gipszkarton ragasztás alatt érthetünk, az nem más, mint gipszkarton építőlemezekből készített, ragasztott falborítás, gipszkarton ragasztása falra, melyet főként esztétikai célból építenek. Ez az úgynevezett száraz vakolás. A módszer lényege, hogy a gipszkarton lapokat speciális ragasztókkal rögzítik a falhoz, feltéve, hogy a mennyezet magassága nem haladja meg a 3 m-t, azaz a lap hosszát.

A felújítandó, de akár új falak esetében is kiváló megoldást jelent a gipszkarton ragasztása falra, mint szárazvakolat. Egyrészt esztétikai szempontból egyedi, különleges elképzeléseket valósíthat meg ily módon, másrészt a falak hő-, és hangszigetelő képessége is feljavítható megfelelő minőségű gipszkarton lapokkal.

Az utóbbi megoldás azért terjedt el, mert sok esetben nincs lehetőség szerkezeti rögzítésre, vagy sok helyet foglalna, esetleg a falszerkezet nem teszi lehetővé a szerelvényezést.

 

vízálló gipszkarton ár ajánlatkérés most

 

A szárazvakolás előnyei

A gipszkarton ragasztás falra egy olyan módszer, mely nem csupán segít gyorsan és hatékonyan kijavítani a falazat hibáit, vagy bevakolni az új falakat, de rendkívül költségtakarékos, és gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé, mint a hagyományos cementvakolat készítés, ráadásul a helyiségek sokkal hamarabb használatba vehetőek. Elavult, repedezett falazat hagyományos vakolása nem csak sok időt és munkát vesz igénybe, de az anyagszükséglet terén is komoly kiadással kell számolni. A szárazvakolattal akár 3 cm síkbeli eltérést is ki tudunk egyenlíteni, megspórolva ezzel a por állagú vakoló anyagok árát.

 

Kritériumok és tudnivalók

Alapvetően a felületi sérülések elrejtésére kiváló opció a gipszkarton ragasztás falra, de az alap felületi egyenetlenségének mértéke nem lehet több, mint kb. 30 mm. Emellett vizes helyiségekben sem javasolt a hagyományos gipszkarton ragasztása falra, mivel a bejutó pára, víz hamar tönkreteheti a szárazvakolatot. Persze erre is létezik megoldás, hiszen impregnált gipszkarton lemezek segítségével ez az akadály is kiküszöbölhető, és megoldható a gipszkarton ragasztás falra.

Persze azt is szem előtt kell tartani, hogy az alapfelületnek szilárdnak, szennyeződés- és pormentesnek kell lennie. Az optimális ragasztási hőmérséklet kb. 20°C, így a munkálatokat is ennek megfelelően kell ütemezni. A ragasztóanyag sávokban vagy úgynevezett gipszpogácsákban kerül felhordásra a gipszkarton lapra vagy a falra. A gipszkarton szerelés során ügyelni kell a kapcsoló- és konnektor dobozok megfelelő kiállásaira is.

A gipszkarton ragasztás falra azonban nem mindig olyan egyszerű, mint az elsőre hangozhat, hiszen ha a felület nem megfelelően teherbíró, egyenetlen, esetleg gépészeti elemek vannak rajta, netén hang- vagy hőszigetelő anyagot is kell használni, akkor fa-, vagy fém tartószerkezetet kell alkalmazni.

 

Mennyezeti gipszkarton ragasztása régi mennyezetre - mégis hogyan? 

A régebbi épületek sérült mennyezete, vagy új épületek vakolatlan mennyezetei gipszkarton lapokkal gyorsan és eredményesen burkolhatók. Ez megoldható ragasztással, illetve fa-, vagy fém tartószerkezetek segítségével is. Ekkor tulajdonképpen már álmennyezetről beszélünk. Az álmennyezet egy vagy több helyiség mennyezetének, belső áthidalásának takarását, burkolását hivatott megoldani. Remek megoldás az esztétikai problémákra, vagy a nagy belmagasság csökkentésére, akusztikai problémák orvoslására. Gyakran alkalmazzák gépészeti egységek takarására, a számítástechnikai, hálózati eszközök elrejtésére is.
Mint arról már szó esett, több lehetőség is van az álmennyezet rögzítéséhez, azonban a legegyszerűbb megoldás a gipszkarton ragasztása. A gipszkarton burkolólapok vágása egyszerű, a felragasztást pedig a speciálisan erre a célra kapható ragasztóval könnyedén megoldhatjuk.

A gipszkarton ragasztása, mint azt láthatta tehát kifejezetten népszerű, hiszen költséghatékony és gyors megoldást jelent, akár otthona belső tereinek teljes átalakításához is. Ugyanakkor vannak hátrányok is, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az egyik a már említett vízállóság kérdése, hiszen csak az impregnált lapokat lehet vizes közegekben alkalmazni, emellett, ha szeretné jelentősen növelni a hő-, vagy hangszigetelési paramétereit lakásának, otthonának, akkor a gipszkarton burkolatot szigetelőanyagokkal kell kiegészíteni, hiszen önmagában ez nem elegendő. Amit még érdemes szem előtt tartani, hogy a gipszkarton ragasztása noha sokszor indokolt, túl nagy felületek esetében nem ajánlott, pláne teljes mennyezeteknél, de kisebb pótlásokra, falkiegyenlítésekre ideális választás lehet a gipszkarton szerelés ezen módja.

vízálló gipszkarton ár ajánlatkérés most

 

Hívjon minket árajánlatért!